Olet tässä:  / Muuta matskua / Eduskunnassa tapahtuu! / Kirjallinen kysymys 1014/2008 vp

Kirjallinen kysymys 1014/2008 vp

Yhteiskunnallisen opetuksen lisääminen

Eduskunnan puhemiehelle
 

Suomalainen yhteiskunta on monen suuren haasteen edessä. Yhteiskuntamme on muuttunut, se muuttuu ja sen täytyy muuttua niin monella eri tavalla, että koulun pitäisi valmistaa lapsiamme tähän muutokseen nykyistä paremmin.

Rakennemuutos ja suuri maaltamuutto ovat tehneet monesta suomalaisesta juurettoman, ja vanha yhteisöllisyys on kadonnut. Naapurit eivät tunne toisiaan, työtoverit eivät muodostu läheisiksi jatkuvien pätkätöiden vuoksi ja ruuhkavuodet tekevät lasten ja vanhempien välisestä ajasta harvinaista ”laatuaikaa”, vaikka hyvin tiedetään, ettei ”laatu” lasten kanssa olemisessa korvaa määrää. Tarvitaan siis uutta yhteisöllisyyttä ja talkoot sellaisen löytämiseksi modernissa Suomessa moderneilla tavoilla.

Myös kestävä kehitys ja ilmastonmuutos aiheuttavat haasteita nyky-yhteiskunnalle. Samaan aikaan kun yhteiskunnalliset haasteet ovat suurempia kuin koskaan ja poliittisesti ratkaistavat ongelmat suorastaan kohtalonkysymyksiä, laskevat äänestysinto ja into poliittiseen osallistumiseen hälyttävästi vaali vaalilta. Suomeen alkaa muodostua kokonainen ikäluokka, jollei useampikin, joka ei ole konsanaan äänestänyt eikä koe sitä mitenkään tärkeäksi.

Nämä kaikki haasteet edellyttävät parannusta ja lisäystä koulujen yhteiskunnalliseen opetukseen. Nykyistä opetusta tulee suunnata niin, että se entistä paremmin ottaa huomioon nämä mainitsemani haasteet ja myös kasvattaa koululaisistamme yhteiskuntaa tiedostavia aktiivisia kansalaisia. Ennen kaikkea yhteiskunnallista opetusta peruskoulussa tulee lisätä, jotta haasteisiin pystytään vastaamaan ajoissa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä yhteiskunnallisen opetuksen lisäämiseksi peruskouluissa?
Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2008

Pia Viitanen /sd

Lue tästä koko asiakirja

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )