Olet tässä:  / Arkisto 2009 / (9.9.2009) Ryhmäkoot edelleen kasvussa – Mihin on hävinnyt 16 miljoonaa euroa?

(9.9.2009) Ryhmäkoot edelleen kasvussa – Mihin on hävinnyt 16 miljoonaa euroa?

Valtakunnallinen

Luokanopettaja Timo Saarisen luokassa ei näy, että opetusministeriön ryhmäkokorahat olisivat tepsineet. Myöskään Opettaja-lehden selvityksessä ei merkkejä ryhmäkoon pienenemisestä näy. OAJ vaatiikin valtiolta jatkossa korvamerkittyä rahaa.

Tapahtui viime keväänä: Opetusministeriö jakoi kunnille 16 miljoonaa euroa ryhmäkokojen pienentämiseen. Sitten alkoi kiertää puheita, että kunnat käyttivät korvamerkitsemättömät rahat johonkin aivan muuhun.

Tapahtui tänä syksynä: Opetusministeriö kysyi kunnilta, mihin kunnat käyttivät ne rahat, jotka myönnettiin ryhmäkokojen pienentämiseen. Ja kas, valtaosa kunnista sanoi käyttäneensä ne siihen mihin pitikin. Samaan aikaan Opettaja-lehti kysyi suurten kuntien opettajien pääluottamusmiehiltä, miten opetusryhmien koko on vuoden aikana ja tänä syksynä kunnissa kehittynyt. Tulos oli yksiselitteinen. Koot ovat pysyneet ennallaan tai kasvaneet entisestään.

OAJ:ssä ryhmäkokorahaepisodia pidetään erikoisena. Asetelma on outo, kun ensin annetaan rahat tiettyyn tarkoitukseen ja sitten kysytään, käytettiinkö ne siihen.

– Vastaisiko joku koulutuksen järjestäjä rikkoneensa lakia ja käyttäneensä rahat johonkin muuhun kuin mihin ne piti lain mukaan käyttää? kysyy OAJ:n koulutusasiain päällikkö Olli Luukkainen.

Opetusministeriö kysyi kunnilta rahojen käytöstä toukokuussa, jonka jälkeen meno kunnissa on muuttunut merkittävästi. Valtion ensi vuoden budjetissa luvataan kunnille lisää rahaa ryhmäkokojen pienentämiseen, ja OAJ vaatii rahoja korvamerkittäviksi.

lue koko artikkeli Opettaja-lehden verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi