Olet tässä:  / Arkisto 2012 / (9.10.2012) Sananvapaus myös opettajan oikeus

(9.10.2012) Sananvapaus myös opettajan oikeus

sananvapaus

Kansalaisilla on ollut Suomessa lain mukaan sananvapaus jo viime vuosisadan alusta lähtien. Sananvapaus on määritelty hallitusmuodon 10. pykälässä ja varmennettu YK:n yleismaailmallisella ihmisoikeuksien julistuksella. Sananvapaus on vapaan yhteiskunnan tunnusmerkki ja tarkoittaa oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja viestejä kenenkään ennalta estämättä. Se on pohjimmiltaan poliittinen kansalaisoikeus, mutta käytännössä sisällöltään huomattavasti laajempi.

Vaikka kansalaisten sananvapaus on ankkuroitu vahvasti, sitä yritetään toistuvasti tukahduttaa monin tavoin. Sananvapaus halutaan usein tulkita kansalaisten oikeudeksi sanoa vain asioita, joita halutaan kuulla. Työelämässä sananvapaus vaikuttaa liian usein olevan työnantajan oikeutta sanoa sekä työntekijän oikeutta kuunnella ja esittää vain työnantajan hyväksymää kritiikkiä.

Riihimäkeläinen luokanopettaja kirjoitti viime keväänä yleisönosastoon kirjoituksen oppilaiden sijoittamisesta eri kouluihin. Kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta katsoi, ettei opettajalla ollut oikeutta tähän. Sen mielestä kirjoitus rikkoi lojaliteettia työnantajaa kohtaan. Tämän vuoksi se antoi kirjallisen varoituksen. Yleisönosaston kirjoituksessa muun muassa kritisoitiin kasvatuksellisista syistä kaupungin tekemiä ratkaisuja siirtää kuudesluokkalaiset yläkouluun ja sitä, ettei ratkaisuissa ollut kuultu riittävästi vanhempia eikä kouluväkeä.

Korkein hallinto-oikeus on ilmaissut kantanaan, että myös virkamiehellä on oikeus mielipiteeseen. Esimerkit osoittavat, että tästä huolimatta työntekijöitä painostetaan olemaan hiljaa työnantajalle epämieluisista ja kiusallisista asioista.

Lue koko artikkeli Opettaja.fi verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi