Olet tässä:  / Arkisto 2009 / (8.1.2009) POP – Peruskoulu paremmaksi ohjelma

(8.1.2009) POP – Peruskoulu paremmaksi ohjelma

Koulutuspolitiikassa isojen ratkaisujen vuosi

– Vuosi 2010 on maan hallitukselle näytön paikka siitä, mitä uudistukset käytännössä merkitsevät. Harmillista, että Sari Sarkomaa jätti ministerin tehtävät juuri tässä vaiheessa, OAJ:n koulutusasiain päällikkö Matti Lahtinen pahoittelee.

OAJ:llä on Sarkomaan kanssa hyvät suhteet. Toimivaan yhteistyöhön hakeudutaan myös nykyisen opetusministerin Henna Virkkusen kanssa.

Opetusryhmät pienemmiksi

Valtion vuoden 2009 budjetti tuo kunnille rahaa, joka on tarkoitettu perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen.

– Koska rahaa ei ole korvamerkitty, on seurattava, että varat ohjataan opetukseen. Edunvalvonta jatkuu nyt paikallisella tasolla, jota OAJ tukee ohjeistuksella.

– Tarkoitus on toteuttaa paikallisen vaikuttamisen koulutuskierros, jossa käsitellään sekä sopimuspuolen että koulupuolen edunvalvontaa, Lahtinen kertoo.

Laatukriteerit kevään kuluessa

Opetusministeriön asettaman laatukriteerityöryhmän väliraportti valmistuu vuoden vaihteessa. Väliraportista järjestetään kuulemistilaisuus ja seminaari alkuvuodesta. Ryhmää on vetänyt OAJ:n ex-johtaja Liisa Souri ja OAJ:tä siinä on edustanut Lahtinen. Laatukriteerityö tulee saada valmiiksi vappuun mennessä.

– OAJ haluaa laatukriteerit käyttöön. Ne ovat uudenlainen ohjauskeino paikalliseen vaikuttamiseen, Lahtinen sanoo.

Yliopistouudistuksen ja perusopetuksen laatuun tähtäävien toimenpiteiden lisäksi keväällä käsitellään erityisopetusuudistusta. Perusopetuslakiin on tulossa muutoksia, ja painopiste halutaan varhaiseen puuttumiseen ja tukeen. OAJ:tä huolestuttaa se, jos erityisoppilaita tullaan yhä enemmän integroimaan yleisopetukseen ilman erityisiä tukitoimenpiteitä.

Lue koko artikkeli Opettaja-lehden verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi