
(8.1.2009) Jaakko Heinimäen luento – Paras mahdollinen koulu
Parhaassa mahdollisessa koulussa kasvatetaan lapsen luonteen hyveitä ja opettajan sydän hehkuu. Tätä mieltä on teologi, tietokirjailija Jaakko Heinimäki.
Teologi ja tietokirjailija Jaakko Heinimäen luennon aihe Educa 2009 -koulutustapahtumassa ei ole vähäisimmästä päästä. Tämä monessa mukana oleva luennoitsija ja kolumnisti nimittäin kertoo lauantaina 24. tammikuuta kuulijoille oman näkemyksensä siitä, millainen on paras mahdollinen koulu.
– Olen tyytyväinen, että Educassa opettajilla on mahdollisuus joukolla syventyä tällaiseen isoon maailmankatsomukselliseen kysymykseen. Helposti käy niin, ettei arkityön keskellä juuri ole aikaa pysähtyä miettimään suuria linjoja, sanoo Heinimäki.
Hän soisi kasvatusfilosofisia ja eettisiä kysymyksiä käsiteltävän ahkerasti – niiden tulisi olla aivan koulujärjestelmän ytimessä.
Heinimäen oma pohdinta parhaasta mahdollista koulusta pohjautuu muun muassa siihen, että hän on 5.- ja 7.-luokkalaisten koululaisten isä sekä 800 oppilaan yhtenäisen peruskoulun johtokunnan jäsen.
Riittävän pieniä yksiköitä
Parhaan mahdollisen koulun tunnistaa myös siitä, että jokainen opettaja tuntee nimeltä jokaisen oppilaan. Heinimäki sanoo olevansa kuitenkin realisti: ehkä riittäisi, jos koulun opettajat edes tuntisivat toisensa nimeltä.
– Mielestäni yli 400 oppilaan kouluja ei pitäisi edes rakentaa.
Tosin Heinimäki myöntää, että asioita voidaan järjestää monella tavalla.
– Esimerkiksi koulussa, jonka johtokunnassa toimin, on onnistuttu hoitamaan tilankäyttö niin, että suuresta oppilasmäärästä huolimatta koulu muodostuu ikään kuin useammasta pienestä yksiköstä.
AaaPee
10.1.2009 at 15:34
Jaakko Heinimäen juttu Opettaja-lehdessä oli täyttä asiaa pientä ”ristiriitaisuutta” lukuunottamatta.
Heinimäki sanoo: ”Mielestäni yli 400 oppilaan kouluja ei pitäisi edes rakentaa”
Mutta hän on kuitenkin itse 800 oppilaan koulun johtokunnassa ja pitää sitä hyvänä ratkaisuna
Heinimäki kertoo: ”Esimerkiksi koulussa, jonka johtokunnassa toimin, on onnistuttu hoitamaan tilankäyttö niin, että suuresta oppilasmäärästä huolimatta koulu muodostuu ikään kuin useammasta pienestä yksiköstä”
Mitä sitä omaa koulua ”moittimaan” vaikka onkin yli 400 oppilaan koulu
Eli.. herää pieni kysymys mistä on tuossa jutussa kysymys?