Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (31.10.2008) Erityisopetukseen lisää satsauksia

(31.10.2008) Erityisopetukseen lisää satsauksia

Opetusministeriö haluaa Eeva-Riitta Pirhosen mukaan vahvistaa oppilaan oikeutta saada yksilöllistä oppimisen ja kasvun tukea. Sen pitää olla oikeaa, ennalta ehkäisevää ja oikea-aikaista.

Erityisopetusta saavien oppilaiden määrä perusopetuksessa on kasvanut tuntuvasti jo toistakymmentä vuotta. Taannoisessa selvityksessä erityisopetuksen oppilaista lähes puolet oli integroitu kokonaan tai osittain yleisopetuksen ryhmiin. Osa lapsista sai opetusta peruskoulujen erityisryhmissä ja -kouluissa.

Erityisopetukseen siirrettyjen oppilaiden määrä vaihtelee kunnittain. Vantaalla luku on yli 12 prosenttia, jossain pienessä kunnassa neljä prosenttia.

Erityisopetuksen määrälliseen kasvuun ovat vaikuttaneet muun muassa tilastotekniset ja kuntoutushoidolliset tekijät, kehittynyt diagnosointi, erityispedagogisen tutkimuksen tuottama uusi tieto sekä opetuslainsäädännön muutos.

Kasvua selittävät myös kuntien ja koulujen erilaiset hallinnolliset menettelytavat, jotka näkyvät merkittävinä kuntien välisinä eroina erityisopetukseen siirtojen määrissä. Ongelmallista on sekin, että erityisopetuksen tutkimus ja tilastointi kuvaavat tätä nykyä enemmän erityisopetuksen tarjontaa kuin tarvetta.

Lue koko juttu OPETTAJA-lehden verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi