Olet tässä:  / Arkisto 2009 / (30.5.2009) Koululaiset päättävät tänään koulutyönsä ja kirmaavat ansaitulle kesälomalle

(30.5.2009) Koululaiset päättävät tänään koulutyönsä ja kirmaavat ansaitulle kesälomalle

Valtakunnallinen

Peruskoulut ja lukiot päättävät lukuvuotensa tänään lauantaina. Peruskoulun päättötodistuksen saa 65 000 nuorta. Ylioppilaslakin puolestaan painaa päähänsä 28 600 opiskelijaa. Ammatillisesta peruskoulutuksesta valmistuvia on tänä keväänä 32 500.

Monissa kaupungeissa on varauduttu lukuvuotensa päättävien nuorten juhlintaan järjestämällä erityisiä auttamispartioita, jotka kiertävät kaduilla läpi yön.

Nuorille annetaan ensiapua ja tarvittaessa heidät ohjataan sairaalahoitoon.

************

Suvivirsi (YLE:n Elävä arkisto)

Koulujen päättymiseen ja kesän alkamiseen liittyy läheisesti ruotsalaista alkuperää oleva, satoja vuosia vanha virsi Jo joutui armas aika.

Virren säveltäjää ei tunneta, mutta sen katsotaan sävelletyn 1600-luvun viimeisinä vuosina Ruotsissa. Alkuperäiset sanat ovat ilmeisesti Israel Kolmodinin tekemät vuodelta 1694. Suomalaiset sanat ovat noin vuodelta 1700.

Suvivirressä on kuusi säkeistöä, mutta päättäjäisjuhlissa lauletaan yleensä vain kolme ensimmäistä: ”Jo joutui armas aika..”, ”Taas niityt vihannoivat” ja ”Taas linnut laulujansa..” -säkeillä alkavat säkeistöt.

Päättäjäisjuhlien lisäksi Suvivirsi on yleinen häävirsi. Virren numero on nykyisessä virsikirjassa 571, ja se kuuluu Elämä jumalan maailmassa – Vuodenajat -osioon. Suvivirsi on kiinteimpiä siteitä Suomen ja Ruotsin valtakuntien välisessä yhteisessä historiassa.

Lähde: YLE:n Elävä arkisto

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi