Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (30.12.2008) 15-vuotias tuomittiin koulu-uhkauksesta

(30.12.2008) 15-vuotias tuomittiin koulu-uhkauksesta

Turkulaispoika sai tiistaina Heinolassa 40 päiväsakon tuomion lokakuisesta koulu-uhkauksesta

Korvausvaatimuksista kaatui valtaosa siihen, että kohde valikoitui täysin sattumalta. Teinipoika ei voinut ennakolta tietää, että hänen tekstiviestinsä ja puhelunsa paitsi sulkevat koulun myös keskeyttävät remontin.

Poika sai taistelupeliä pelatessaan päähänpiston näppäillä 046-alkuisia matkapuhelinnumeroita. Vastaajaksi sattui 15-vuotias heinolalaistyttö, johon poika otti monta kertaa yhteyttä seuraavan puolen tunnin aikana. Hän kertoi tulevansa tytön koululle ja tappavansa kaikki. Sanomaansa hän tehosti tekstiviestillä.

Pelästynyt tyttö kertoi iltayön uhkauksista heti äidilleen. Tämä otti yhteyttä hätäkeskukseen, olihan Kauhajoen ampumatapauksesta kulunut vasta runsas viikko. Koulutyöntekijänä nainen rohkeni soittaa yöllä myös tyttärensä koulun rehtorille, joka kääntyi poliisin puoleen.

Sakkoja maksettavaaksi reilut 200 euroa

Perättömän vaaranilmoituksen lisäksi pojan katsottiin syyllistyneen laittomaan uhkaukseen. Tytöllä oli perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta toisin kuin esimerkiksi Ylivieskan tapauksessa, missä uhkaus esitettiin yleisellä tasolla virtuaalipalvelimessa.

Uhri saa vaatimansa 600 euron korvauksen kärsimyksistään ja äiti 180 euroa kuluistaan.

Yli 30 000 euron korvausvaatimukset kaatuivat. Heinolan kaupunki olisi joka tapauksessa joutunut maksamaan palkat kouluväelle. Rakennustöitten keskeytyskulujen maksattaminen olisi oikeuden mielestä ollut kohtuutonta, koska tekijä ei tuntenut Heinolaa – puhumattakaan siitä, että hän olisi tiennyt koulun remontista.

Pojan päiväsakoista osan korvaa toista päivää kestänyt pidätysjakso. Maksettavaa jäi runsaat 200 euroa.

Tekijä oli vasta elokuun lopulla täyttänyt 15 vuotta eli tullut rikosoikeudellisesti vastuulliseksi.

-STT

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi