Olet tässä:  / Kauhajoen kouluammuskelu / (28.9.2008) Pisa-tutkimus – Suomi pitää kärkeä, mutta….

(28.9.2008) Pisa-tutkimus – Suomi pitää kärkeä, mutta….

[print_link]

Norjan lehdet kysyvät: Mikä Suomea oikein vaivaa

Norjan mediat ovat seuranneet koko viikon laajalti Kauhajoen verilöylyn jälkeisiä tapahtumia. Esimerkiksi iltapäivälehti VG:llä on ollut Suomessa kolme toimittajaa raportoimassa tapahtumista ja analysoimassa suomalaisen yhteiskunnan tilaa. Lauantain Aftenposten käytti lehdestään peräti neljä kokosivua Kauhajoen tapahtumien analysointiin.

Pisa-testien pimeä puoli

Kauhajoen tapahtumien analysointi on ollut hyvää terapiaa norjalaismedioille, sillä Norja on pärjännyt kansainvälisissä koulujen Pisa-vertailussa aina todella huonosti ja sijoittunut eurooppalaiseen keskikastiin.

– Pieni, sulkeutunut ja hiljainen kansa, jolla on verinen sotahistoria lähimenneisyydessään. Yhteiskunnallinen ilmapiiri, jossa on vaikea havaita itsetuhoinen yhteiskunnasta eristäytyjä, kirjoittaa artikkelitoimittaja Per Anders Madsen pitkässä Kauhajoen tapahtumia analysoivassa artikkelissaan.

– Koulu, joka menestyy loistavasti kansainvälisissä tulosmittauksissa, mutta joka lajittelee oppilaat opintomenestysten suhteen ja menestyisi huonommin, jos sen tavoitteena olisi saada kaikki oppilaat mukaan ja jos mitattaisiin oppilaiden yhteiskunnallista ymmärtämistä ja sosiaalisia valmiuksia, kirjoittaa Madsen.

Norjan koulujärjestelmä on saanut aiemmin kovaa kritiikkiä tiedotusvälineissä sen saavuttamista huonoista tuloksista kansainvälisessä Pisa-mittauksessa, mutta nyt asiaa katsotaan kokonaan toisesta perspektiivistä.

– Luoja paratkoon meitä edes pyrkimästä kärkipaikoille, jos riskit Kauhajoen kaltaisiin tapahtumiin sen takia lisääntyvät.

Käsittämätön aselaki

Norjassa on ihmetelty koko viikon laajalti myös Suomen käsittämättömän vapaamielistä aselakia, jossa käsiaseen hankkiminen on helpompaa kuin ajokortin saaminen. Suomen sijoittumista toiselle sijalle maailmassa Yhdysvaltain jälkeen asetiheystilastossa on herättänyt myös laajaa huomiota Norjassa.

Aftenpostenin toimittajat olivat vierailleet mm. Jokelassa ja tavanneet myös Matti Saarelle ja Pekka-Eric Auviselle aseet myyneen asekauppias Sami Raunion.

– On sääli, että Suomi menetti juuri toisen paikkansa Jemenille asetiheyttä mitattaessa. Ihmiset tarvitsevat aseita, koska ne vähentävät rikollisuutta. Haluan, että panet tämän siteerauksen lehteen, oli hajareisin kaupassaan seissyt Sami Raunio todennut Aftenpostenille.

Lue koko juttu YLE:n verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi