Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (26.9.2008) Turvallisessa koulussa on aikaa oppilaalle

(26.9.2008) Turvallisessa koulussa on aikaa oppilaalle

Erkki Kangasniemi (OAJ, puheenjohtaja)

Kauhajoen murhenäytelmä on hiljentänyt paitsi kouluväen myös koko Suomen. Oppilaitokseen kohdistettiin jo toisen kerran vuoden sisällä väkivaltainen isku, jossa surmattiin opiskelutovereita ja opettajia.

Kauhajoen murhenäytelmä on hiljentänyt paitsi kouluväen myös koko Suomen. Oppilaitokseen kohdistettiin jo toisen kerran vuoden sisällä väkivaltainen isku, jossa surmattiin opiskelutovereita ja opettajia. Kouluiskut ovat äärimmäinen osoitus nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä ja elämän arvaamattomuudesta. Uhrien omaisille ja läheisille traagiset tapahtumat merkitsevät suurta surua ja valtavaa menetystä. Väkivallan edessä ei saa kuitenkaan antautua eikä lamaantua, vaan työ kouluissa ja oppilaitoksissa jatkuu.

OAJ:n kuntavaaliteemojen kärjessä on opettajien ja oppilaiden oikeus turvallisiin ja terveellisiin työskentelyolosuhteisiin. Kun OAJ:n hallitus vahvisti vaaliteemat viime keväänä, ei kukaan voinut kuvitella, että Jokelan tapahtumat voisivat toistua. Opiskelun turvallisuutta ja työolosuhteiden laatua oli tosin pohdittu laajemmin kuin pelkästään väkivallattomuutena. Taustalla oli huoli siitä, että opetuksen laatu ja turvallisuus on heikentynyt, kun kunnat ja muut ylläpitäjät ovat tehneet lyhytnäköisiä säästöpäätöksiään. Esimerkiksi ryhmäkoot on päästetty kasvamaan, ja ammatillisessa koulutuksessa on karsittu rajusti lähiopetuksen määrää. Opettajille jää näin entistä vähemmän aikaa ohjaamiseen ja välittämisen osoittamiseen, jolloin oppilaat jäävät liiaksi oman onnensa nojaan.

Lue koko juttu Opettaja-lehden verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi