Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (18.12.2008) Nuuskakielto aiheuttaa kaaoksen Tornionlaaksoon

(18.12.2008) Nuuskakielto aiheuttaa kaaoksen Tornionlaaksoon

Pohjoisen tullipiirin rikostorjuntapäällikkö Seppo Laitamaa on valvonut Suomen ja Ruotsin maarajaa 30 vuotta. Yhtä kauan hän on käyttänyt nuuskaa.

Hän ei käsitä esitystä nuuskan tuonnin totaalikiellosta. Oman käytön hankaloituminen ei ole vastarinnan syy, vaan se, että hän epäilee täyskiellon ajavan Tornionlaakson kaaokseen.

-Tuontikiellon esittäjät eivät taida tuntea Tornionlaakson oloja riittävästi. Erityisesti rajan pinnassa on erittäin vahva nuuskakulttuuri. Voi vain kuvitella, mitä kielto aiheuttaisi. Ehkä sitä voisi verrata kahvin salakuljetukseen sotien jälkeisen säännöstelyn aikana. Kahvi oli Ruotsissa vientikiellossa, mutta sitä rahdattiin paljon pohjoisen kautta Suomeen.

Laitamaa tähdentää, että tuonti olisi rikoslain alaista salakuljetusta. Tuontikielto tarkoittaisi pakosta myös nuuskan käyttökieltoa. Poliisi saattaisi joutua sakottamaan kadulla ihmisiä, joiden ylähuulen alta löytyy nuuskamöykky.

-Pidän kyllä täysin mahdottomana valvoa täyskieltoa. Siinä tilanteessa olisi aika sattumanvaraista, kuka joutuu syytettyjen penkille, hän sanoo.

-Toisaalta jos nuuska halutaan markkinoilta, tapauksia olisi myös tutkittava, jotta kiellolla olisi vaikutusta. Korkeammalla tasolla olisi ehkä syytä pohtia tärkeysjärjestystä. Menisikö nuuskaseuranta huume- ja muun tullirikostutkinnan edelle?

-STT

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi