Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (18.12.2008) Ajattele lasta – uskalla auttaa, myös jouluna!

(18.12.2008) Ajattele lasta – uskalla auttaa, myös jouluna!

Tiedät, että naapuri lyö lastaan. Työkaverisi kertoo antavansa lapsilleen luunappeja ja tukistavansa heitä. Äiti retuuttaa kiukuttelevaa lastaan korvasta ulos kaupasta.

Suomessa kaikenlainen väkivalta lapsia kohtaan on kielletty. Väkivaltaa ovat myös luunapit ja tukistukset. Väkivalta ei ole perheen sisäinen asia. Lapseen kohdistuva väkivalta on rikos.

Väkivaltatilanteeseen voi olla vaikea puuttua. Perheenjäsenten välisiä asioita on totuttu pitämään yksityisasioina. Rikokset eivät kuitenkaan ole yksityisasioita. Ei varsinkaan lapseen kohdistuva väkivalta, joka on virallisen syytteen alainen rikos.

Hyvät suhteet tuttaviin, naapureihin tai omaisiin ovat tärkeitä. Sekaantuminen toisten asioihin voi tuntua kiusalliselta. Mutta mieti asiaa puolustuskyvyttömän lapsen kannalta. Mitä jos olisit hänen tilanteessaan? Toivoisitko jonkun estävän, kun sinua pahoinpidellään? Asiallisesti ja jämäkästi toimimalla voit auttaa lasta.

Monet vanhemmat katuvat jälkikäteen sortumistaan väkivaltaan. Puuttumalla autat myös vanhempia. Kaikkien aikuisten on mahdollista oppia toimimaan lasten kanssa rauhanomaisesti.

Jos et uskalla sekaantua tilanteeseen itse, tee lastensuojeluilmoitus, kun näet lasta kohdeltavan kaltoin. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa ja sen voi tehdä nimettömänä oman kunnan lastensuojeluviranomaisille. Lastensuojeluviranomaisten yhteystiedot löytyvät puhelinluettelosta tai internetistä oman kunnan sosiaalitoimiston kohdalta. Ilmoita kiireelliset tapaukset poliisille.

Lähde: www.alalyolasta.fi

Tietoisku video

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi