Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (18.11.2008) Perusopetuksen ryhmäkoot synnyttivät vilkkaan keskustelun eduskunnassa

(18.11.2008) Perusopetuksen ryhmäkoot synnyttivät vilkkaan keskustelun eduskunnassa

Eduskunta käsitteli hallituksen esitystä perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämisestä täysistunnossaan tiistaina 18. marraskuuta.

Hallitus on esittänyt, että ikäluokkien pienentymisestä syntyvä 16 miljoonan euron säästö käytetään perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen ja maahanmuuttajaopetukseen (HE 118/2008). Eduskunta hyväksyi lain sisällön ensimmäisessä käsittelyssään.

Sekä hallituksen että opposition kansanedustajat esittivät huolensa siitä, käyttävätkö kunnat kyseisen summan ryhmäkokojen pienentämiseen. Myös asiasta mietinnön tehnyt sivistysvaliokunta on todennut, ettei hallituksen esittämä malli takaa määrärahojen käyttämistä juuri tähän tarkoitukseen. Valiokunta vaatiikin, että kunnilta kysytään heti ensi vuonna 2009, miten ne ovat lisämäärärahat kohdentaneet, ja opetusministeriön tulee antaa tästä selvitys sivistysvaliokunnalle. Valiokunta ehdottaa asiasta lausumaa.

Istunnossa käytiin keskustelua myös perusopetuksen ryhmäko’oista. Opposition edustajat ovat tehneet sivistysvaliokunnan mietinnöstä kolme vastalausetta, joissa vaaditaan perusopetuksen ryhmien maksimikoon säätämistä lailla tai asetuksella.

Samassa hallituksen esityksessä (HE 118/2008) lisätään myös perusopetukseen valmistavan opetuksen tuntimäärää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maahanmuuttajataustaisten lasten valmistava opetus pitenee puolesta vuodesta vuoteen.

Opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusta koskevat lakimuutokset liittyvät valtion ensi vuoden talousarvioon ja niiden on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Asian täysistuntokäsittely jatkuu keskiviikkona 19.11.

www.eduskunta.fi

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi