Olet tässä:  / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (18.11.2015) Syyte: Seinäjoen teinisurmaaja yritti ensin juottaa myrkkymehua

(18.11.2015) Syyte: Seinäjoen teinisurmaaja yritti ensin juottaa myrkkymehua

15-vuotias tyttö surmasi ikätoverinsa huhtikuun lopussa Seinäjoella. (JUSSI MUSTIKKAMAA)

15-vuotias tyttö surmasi ikätoverinsa huhtikuun lopussa Seinäjoella. (JUSSI MUSTIKKAMAA)

Seinäjoen teinisurmaajan motiivi oli ihastus samaan poikaan, katsoo syyttäjä haastehakemuksessaan. Syytteen mukaan 15-vuotias tyttö halusi raivata tieltään kilpailijansa.

Syyttäjän mukaan tyttö suunnitteli tekoaan vajaan kuukauden. Tarkoitus oli myrkyttää uhri siten, että hän kuolee myöhemmin.

Syytteen mukaan tyttö valitsi myrkyttämisessä käytettäväksi aineeksi lasinpesunesteen. Hän houkutteli uhrin mopoauton kyytiin ja vei tämän kotiinsa kyläilemään.

– Siellä hän on tarjonnut uhrille mehua, johon hän on sekoittanut tuulilasinpesunestettä. Kun uhri oli juonut mehua, on hän havainnut siinä sivumakua ja jättänyt juomisen kesken, syyttäjä kirjoittaa.

Myrkytysyrityksen epäonnistuttua tyttö vaihtoi syyttäjän mukaan taktiikkaa. Hän pyysi luokkatoveriaan rentoutumaan kuuntelemalla musiikkia silmät sidottuina. Syytteen mukaan tyttö haki tämän jälkeen keittiöveitsen ja löi sillä uhria 16 kertaa avunpyynnöistä piittaamatta.

Vaatii ainakin 10 vuoden rangaistusta

Teinisurman oikeuskäsittely alkoi keskiviikkona Seinäjoella

Teinisurman oikeuskäsittely alkoi keskiviikkona Seinäjoella

Syyttäjä vaatii tytölle vähintään 10 vuoden vankeusrangaistusta nuorena henkilönä tehdystä murhasta. Nuorena henkilönä tehdystä murhasta voidaan tuomita 2–12 vuotta vankeutta.

– Teko on tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa’alla ja julmalla tavalla, ja ottaen huomioon rikokseen johtaneet ja siitä ilmenevät seikat, on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä muotoilee.

Syyttäjän käsityksen mukaan tiedot tapahtumista ovat esitutkinnan perusteella riidattomia.

Murhasta syytetylle tytölle on tehty mielentilatutkimus. Sen lopputuloksesta ei ole kerrottu yleisölle.

Tytölle vaaditaan Seinäjoen teinisurmasta 10:tä vuotta vankeutta

Käräjäoikeus on määrännyt Seinäjoen teinimurhajutun käsittelyn salaiseksi. Oikeuden mielestä erittäin tärkeä yleinen etu ei vaadi sitä, että syyte käsiteltäisiin poikkeuksellisesti avoimin ovin.

Murhasta syytetyn 15-vuotiaan tytön puolustus vaati oikeudenkäyntiä ilman yleisöä. Tytön asianajajan Kaarle Gummeruksen mukaan asia ei ole yhteiskunnallisesti niin merkittävä, että sitä pitäisi ruotia julkisesti.

– Pyydetään, että istunto järjestetään ilman yleisöä. Hän on ollut mielentilatutkimuksessa. En mene sen sisältöön. Siihen tullaan vetoamaan oikeudenkäynnin aikana. Hänen kuulemisensa yleisön läsnä ollessa vaarantuisi paineen alla, Gummerus sanoi Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Syytetyn tytön edunvalvoja oli niin ikään salaamisen kannalla. Hän vaati oikeutta ottamaan huomioon tytön mahdollisuudet sopeutua myöhemmin yhteiskuntaan. Edunvalvoja Anni-Leena Mäki-Valtari katsoo, että tapauksen aiemmin saama julkisuus tukee ennemmin salaamista kuin julkista käsittelyä.

– Asialla ei ole mitään yhteiskunnallista merkitystä, Mäki-Valtari sanoi.

Omaiset vastustivat

Henkirikoksessa kuolleen 15-vuotiaan tytön omaiset puolestaan olisivat halunneet oikeudenkäynnin mahdollisimman julkiseksi. Omaisten asianajaja Esa Mäntynen sanoi, että salaaminen aiheuttaa esimerkiksi perättömiä huhuja, joita on jo ollut liikkeellä.

– Asianomistajat vastustavat suljettua käsittelyä. Erittäin tärkeä yleinen etu vaatii ainakin osittaista julkista käsittelyä. Tapahtuma on ollut yhteiskunnallisesti poikkeuksellinen, Mäntynen sanoi.

– Ongelma on se, että kun ei ole julkinen, siitä aiheutuu erilaisia perättömiä huhuja. Asianomistajille, omaisille ja läheisille tulee valtavasti paineita.

-STT

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi