Olet tässä:  / Arkisto 2006 / (17.8.2006) Erityisopetuksessa vääriä oppilaita

(17.8.2006) Erityisopetuksessa vääriä oppilaita

[print_link]

Katso video

Olipas mielenkiintoinen uutinen 17.8.2006 (MTV uutiset) siitä, että kunnat siirtävät erityisopetukseen ”vääriä” oppilaita!

Jo vuonna 2004 olin yhteydessä Opetushallitukseen saman asian tiimoilta, kun minulle alkoi selvitä kuinka kunnat saavat valtiolta tuota korotettua tukea. Yhtenä esimerkkinä voisin ottaa yhden pienen kunnan jossa oltiin lakkauttamassa koulua. Samassa yhteydessä minua alkoi kiinnostamaan tuon kunnan erityisopetustilanne. Hankin erityisopetukseen siirrettyjen oppilaiden määrät ja aloin vähän tutkimaan.

Tämän kyseisen koulun kohdalla oli merkintä, että siellä on erityisopetuksessa oppilas. Juteltuani koulun johtajan kanssa lakkautuksesta kysäisin häneltä, että mikä tilanne on tällä erityisopetuksessa olevalla oppilaalla. Hän hämmästyi kysymyksestä, koska hänen mielestään koulussa ei ollut yhtään erityisluokan oppilasta! Eli tämä ”oppilas” taisi olla niitä ”haamuoppilaita” joita kirjataan oppilasmääriin, jotta saataisiin korotettua tukea.

Soitin samana vuonna Opetushallitukseen ja kysyin, että kuinka näitä korotettuja maksuja maksetaan. Kuntien EI TARVITSE lähettää oppilaasta tehtyä erityisopetussiirtopäätöstä mukaan kun haetaan korotettua avustusta. Minä sitten kysyin, että kuinka näitä seurataan, niin minulle vastattiin että ei mitenkään ”koska ei ole resursseja eikä aikaa”, minulle sanottiin kuitenkin ”..jos tukea on maksettu väärin niin valtio tulee perimään tuen takaisin”. Jos tukea on maksettu väärin ja sitä on hankittu väärillä perusteilla niin ei kai siinä pelkkä avustuksen periminen voi tulla kysymykseen. Minusta siinä on isomman luokan huijauksesta kysymys ja silloin sanktioiden pitäisi olla suuremmat. Eli riittää kun kunnasta lähetetään hakemus jossa ilmoitetaan, että meillä on erityisopetuksessa esim. 20 oppilasta ja hups heijaa valtio lähettää kunnan tilille pyydetyn tuen.

Kunnilla pitää olla kuitenkin dokumentit tallessa jos vaikka tarkastaja tulisi käymään, mutta tämän asian puitteissa ei ole tehty vielä yhtään tarkastuskäyntiä kunnissa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tämän tuen pitäisi olla korvamerkittyä rahaa. Mutta ihme kyllä opetusministerit Maija Raskista Tuula Haataiseen eivät ollut asialle lämmenneet. Toivottavasti nykyinen opetusministeri Antti Kalliomäki voisi korjata asian.

Uutisjutun yhteydessä erityisopettaja Jarmo Lintala sanoi, että ”..opettajat ovat niin vankalla eettisellä pohjalla ettei he ryhdy tämmöiseen..” Kaikki kunnia Jarmo Lintalalle ja Seinäjoen kaupungille hyvin hoidetusta erityisopetuksesta, mutta Lintalankin pitäisi uskoa siihen, että lammaslaumassa voi olla myös yksi susi.

AaaPee

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi