Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Köyhyys / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (16.10.2015) Luokkakuvista tuhansien eurojen palkkiot koululle – vanhemmat maksumiehinä?

(16.10.2015) Luokkakuvista tuhansien eurojen palkkiot koululle – vanhemmat maksumiehinä?

Koulukuvausfirmojen kouluille tarjoamat järjestelypalkkiot hämmästyttävät keskisuuren koulun rehtoria. Koulu ja kuvausfirma voivat sopimuksessa määritellä paljonko kuvat lapsille maksavat ja paljonko koulu saa firmalta palkkiota.

Opetushallitus antoi suosituksen koulukuvausten järjestämisestä vuonna 2011, koska kuvausjärjestelyjen taustalla pyöri monenlaisia palkkioita.

– Ennen opetushallituksen suositusta touhu oli aivan järjetöntä, koulut saivat mitä pyysivät, jos pyysivät. Sieltä tarjottiin digikameroita ja rahaa, kertoo keskisuuren yläkoulun rehtori.

Nyt koulukuvauksiin liittyvät järjestelypalkkiot ovat taas ryöstäytymässä käsistä. Aggressiivista markkinointia tekevät useat suurimmat kuvausfirmat.

– Ne soittelevat jatkuvasti, ja pommitus alkaa jo keväällä. Tämä on iso bisnes kuvausfirmoille. Yhdestä firmasta työnnyttiin huoneeseeni ja sanottiin, että minkälaisesta järjestelykorvauksesta ruvettaisiin puhumaan.

Vanhempia tarjottu raha voi kiinnostaa

Esimerkiksi koulukuvausfirma Kuvaverkko Oy tarjoaa kolmen vuoden sopimuksesta koululle 2 700 euron järjestelykorvausta. Sen lisäksi koulu voi sopimuksessa valita kuinka paljon koulu saa järjestelypalkkiota kustakin muotokuvatusta oppilaasta.

Suurin järjestelykorvaus per muotokuvattu oppilas on 7,5 euroa eli noin 400 oppilaan koulussa pelkistä muotokuvista tulisi koululle korvausta 3 000 euroa vuodessa. Kolmen vuoden sopimuksella koulu voi saada siis yhteensä 11 700 euroa järjestelypalkkioina. Kuvaverkon toimitusjohtaja Esa Airaksisen mukaan tällaisia sopimuksia tehdään harvoin.

Tässä esimerkkejä muotokuvaukseen liittyvien järjestelykorvauksista ja perheiden maksamista summista:

valokuvaus

Lyhyesti sanottuna: mitä enemmän kuvat maksavat oppilaille ja perheille, sitä enemmän sopimuksessa on järjestelykorvausta.

Nimettömänä esiintyvä rehtori kertoo, että vanhempien kanssa järjestelykorvauksesta voi tulla riitaakin. Vanhempainyhdistys saattaa olla kiinnostunut ottamaan tarjotut rahat vastaan.

– Kaikki menee muiden vanhempien maksettavaksi. Kuinka moni vanhempi tästä tietää? Ei kovin moni. 2 700 euroakin on minusta jo törkeä summa. Otimme sellaiset hinnat, että perheet saavat edullisimmat kuvat, rehtori kommentoi.

”Porrastukset johtuvat nimenomaan kilpailusta”

Kuvaverkon toimitusjohtaja Esa Airaksisen mukaan kilpailu on alalla äärimmäisen kovaa. Hänen mukaansa valokuvausfirma yrittää pitää päänsä pinnalla.

– Mieluiten tarjoaisin pelkkiä valokuvia, olen nimenomaan valokuvaaja. Kaikki nämä porrastukset johtuvat nimenomaan kilpailusta, Airaksinen sanoo.

Kuvaverkon asiakkaista noin kolmasosa tarttuu 2 700 euron sopimusetuun ja sitoutuu kolmen vuoden sopimukseen. Airaksinen uskoo, että rahat menevät koulun hyväksi.

Opetushallituksen suosituksen mukaan koulukuvausta varten annetuista tiloista voi periä kohtuullisen korvauksen. Käytännössä kouluille ei kuitenkaan tule minkäänlaisia kuluja koulukuvauksista. Koulu järjestää vain sopivat tilat ja ajan.

Suosituksessa sanotaan myös, että sopimukseen ei tule sisällyttää koulun henkilökunnalle, oppilaille tai heidän huoltajilleen annettavia henkilökohtaisia etuisuuksia. Kuitenkin Kuvaverkon tarjouksessa henkilökunnalle tarjotaan ilmaisia koulukuvia. Toimitusjohtajan mukaan kyse ei ole edusta vaan enemmänkin vieraanvaraisuudesta.

– YLE Kainuu / Julia Sieppi

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi