Olet tässä:  / Päivähoito / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (15.10.2015) Mikä palveluissa maksaa? koulu ja päivähoito – näin summat muodostuvat

(15.10.2015) Mikä palveluissa maksaa? koulu ja päivähoito – näin summat muodostuvat

Yle Kainuu selvitti, mistä julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset koostuvat. Kustannusten rakenne on eritelty vuonna 2014 toteutuneiden kulujen perusteella.

mita_maksaa_paivahoito

Päivähoidon kustannuksiin sisältyy myös kotihoidontuki, joka maksetaan kaupungin budjetista kotona hoidettavista, alle 3-vuotiaista lapsista Kelan kautta.

Päivähoidossa koetaan, että kustannuksiin vaikuttaminen on hyvin vaikeaa, sillä laki määrittelee tarkasti esimerkiksi hoitajien määrän suhteessa lapsiin. Kustannuksiin vaikuttaa myös päivähoitoon tulevien lasten määrä, joka on verrannollinen alueen työllisyyteen.

– Säästöjä saadaan muun muassa keskittämällä päivähoito loma-aikoina muutamiin yksiköihin. Henkilöstömenoissa voidaan säästää, kun perheet ilmoittavat loma-ajan poissaolosta ajoissa – siitä perhe saa myös maksuhelpotuksia päivähoidosta, kertoo Kajaanin kaupungin varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja Sirpa Kemppainen.

Peruskoulun vuosittaiseen kustannukseen oppilasta kohden sisältyvät myös erityisopetuksesta aiheutuvat kulut.

mita_maksaa_peruskoulu

Kajaanin sivistysjohtaja Mikko Saari sanoo, että peruskoulun kustannusrakenteeseen voi vaikuttaa joko leikkaamalla kustannuksia tai kehittämällä toimintaa.

Hän kertoo kehittämisen olevan esimerkiksi digitalisaation tuomaa hyötyä opettajan arkitöihin.

– Yksinkertaistaen se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opettajat jakavat materiaaleja keskenään sen sijaan, että sadat opettajat tekevät yksin suurin piirtein samat tietyt rutiinit ja tehtävät käyttäen siihen satoja tunteja päällekkäistä työ- tai suunnitteluaikaa.

– YLE Kainuu

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi