Olet tässä:  / Arkisto 2009 / (13.5.2009) OAJ: Opettajan lomautus polkee oppilaan oikeuksia

(13.5.2009) OAJ: Opettajan lomautus polkee oppilaan oikeuksia

Valtakunnallinen

Opettajien ammattijärjestö OAJ käy kaikin voimin opettajien lomautuksia vastaan.

OAJ on tehnyt opetusministeriölle aloitteen lainmuutoksesta, joka kieltäisi opettajien lomautukset. Järjestö kannustaa ja opastaa myös vanhempia tekemään valituksia koulujen lomautuksista.

Puheenjohtaja Erkki Kangasniemen mukaan opettajia on äärimmäisen vaikea lomauttaa niin, ettei samalla poljeta oppilaiden oikeuksia.

Opettajien lomautuksia on käsitelty useita kertoja oikeuksissa. Lomautuksista on tuore korkeimman hallinto-oikeuden päätöskin. Se linjasi äskettäin, että lomautuspäätös ei ollut laiton.

Tapaus koski Lappajärvellä vuonna 2007 tehtyjä kaksiviikkoisia lomautuksia.

Kangasniemen mukaan hallinto-oikeuksien päätökset ovat koskeneet vain lomautuspäätösten laillisuutta.

– Vaikka itse lomautus ei olisi toimenpiteenä laiton, johtaa se laittomiin tilanteisiin, kun asianmukainen opetus jää antamatta, Kangasniemi sanoo.

1 kommentti

  • hannes Mäki

    / Vastaa

    OVTES:N 29 § 2 momentin mukaan opettajien laskennallinen vuosiloma alkaa 16.6. Täysimääräinen lomaoikeus on sama kuin esim. KVTES:n alaisilla viranhaltijoilla ja työntekijöillä eli 38 työpäivää.
    Käytännössä kuitenkin opettajat ovat pitäneet vuosilomaa saman aikaa kuin koululaisetkin eli syys-, joulu-, talvi- ja kesäloman. Koululaisten osalta on säädetty vuosittainen työaika, joka on täytyttävä lukuvuoden aikana. Eli miksi opettajia ei voisi lomattuaa esim. vk 8 tai 1.6-15.6, onhan heillä selvästi enemmän lomaa kuin lomaoikeus edellyttäisi?

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi