Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (13.12.2008) Pojille tuomiot kiusaamisesta

(13.12.2008) Pojille tuomiot kiusaamisesta

Ilkka-lehti (13.12.2008)

Alavus

Käräjäoikeus antoi yksimielisen tuomionsa syksyllä 2007 Ähtärin ammatti-instituutissa ilmenneestä kiusaamisesta. Sen seurauksena kiusattu iski taltalla pääkiusaajaansa selkään hengenvaarallisesti. Tekohetkellä kiusattu on ollut 17-vuotias ja kolme kiusaajaa 15-vuotiaita.

Taltalla selkään iskeneelle kiusatulle tuomittiin kymmenen kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä pahoinpitelystä nuorena henkilönä. Hänen maksettavaksi määrättyjä korvauksia alennettiin kolmanneksella pahoinpitelyn kohteeksi joutuneen pojan provosoitua toisen tähän tekoon. Korvattava summa on 2066 euroa.

Alavutelaiselle pojalle tuomittiin kunnianloukkauksesta 20 päiväsakkoa summaltaan 120 euroa. Hän joutuu maksamaan kiusaamalleen uhrille kärsimyksestä yksin 700 euroa, sekä 300 euroa yhteisvastuullisesti multialaisen pojan kanssa. Multialaisen todettiin myös syyllistyneen kunnianloukkaukseen, mutta jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Kaikki neljä poikaa aloitti opiskelun ammatti-instituutin puusepäntyön opintolinjalla elokuussa 2007. 17-vuotiaan synnynnäisen sairauden ja siitä seuranneen poikkeavuuden vuoksi hänen luokkakavereitaan varoitettiin heti koulun alkaessa tämän kiusaamisesta.

Varoitus ei mennyt kuitenkaan perille häiriökäyttäytymisen perusteella erityisopinto-ohjelman mukaisesti opiskelleille alavutelaiselle ja multialaiselle pojalle, eikä mänttäläiselle pojalle.

Kolmikko heitteli oppitunnilla puupalikoilla 17-vuotiasta, sammutteli tämän tietokonetta tai työkonetta kesken työnteon. Uhria pilkattiin ja nimiteltiin halveksivasti, läpsittiin viivoittimella, pörrötettiin hiuksia ja taputeltiin takapuolelle. Kolmikolla oli hauskaa, kun he saivat uhrin suuttumaan.

Kun opettajat havaitsivat kiusaamisen varoitettiin kolmikkoa uudelleen aiheesta. Koko kiusaamisen ajan mänttäläinen oli lähinnä tekojen hyväksyjänä ja taustanaurajana. Hänen syytteensä kunnianloukkauksesta hylättiin.

Multialainen otti puhuttelusta opikseen, eikä jatkanut enää uhrin kiusaamista. Alavutelainen jatkoi kiusaamista entiseen tapaan.

Kun kiusaamista oli jatkunut kaikkiaan parin kuukauden ajan alavutelainen härnäsi eräänä päivänä17-vuotiasta todella pahasti. Kiusattu ilmeisesti yritti lyödä alavutelaista, mutta tämä kookkaampana nosti toisen seinää vasten. Tämän jälkeen kiusattu haki taltan ja iski sen takaapäin kiusaajansa selkään lapaluun viereen aiheuttaen keuhkopussiin yltäneen haavan. Poika oli sairaalassa muutaman päivän teho-osastolla ja yhteensä noin pari viikkoa.

2 kommenttia

  • Sari

    / Vastaa

    Kyllä oli aika pienet korvaukset ja sakot. Oli kylläkin kiusatun onni, että kiusaaja ei kuollut!

  • Paula Järvenpää

    / Vastaa

    Siis kiusattu sai kovimman tuomion!!! Näin se näköjään menee tämä virallinen oikeustaju. Miksi ei huomioida kiusaajien harjoittamaa henkistä pahoinpitelyä, jota kesti kaksi kuukautta? Se se vasta törkeää on! En yhtään ihmettele, jos kiusatut kostavat fyysisesti kiusaajilleen, niin raskasta ja ahdistavaa jatkuva kusaaminen on henkisesti. Liian lievä tuomio kiusaajille.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi