Olet tässä:  / Arkisto 2012 / (11.10.2012) Tutkija: Pojat kaipaavat opettajalta uskottavuutta

(11.10.2012) Tutkija: Pojat kaipaavat opettajalta uskottavuutta

melu_luokka

Opettajan ja oppilaan hyvä suhde ehkäisee syrjäytymistä.

Aikuiset ovat liian löysiä: he eivät osaa pitää kuria ja heiltä puuttuu uskottavuus. Moni poika kritisoi aikuisia tällä tavalla tutkimuksessa, jossa tarkkailtiin poikien avun tarvetta ja auttamista yläkoulussa. Väitöstutkimustaan viimeistelevä Harry Lunabba kävi lukuvuoden ajan koulua muiden oppilaiden kanssa ja haastatteli lisäksi tyttöjä, poikia ja opettajia. Pojat sanoivat monesta aikuisesta suoraan, että ”kun se vaan lässyttää”.

– Uskottavuus ei tarkoita, että pitäisi olla hirvittävän jäärä, vaan että osataan olla jämäköitä ja ottaa aikuisen vastuuta, hän tarkentaa.

Muuten aikuinen koetaan helposti turvattomaksi. Lunabba huomauttaa, että esimerkiksi luokkahuoneeseen on hyvin raskasta tulla, jos se ei ole aikuisen hallinnassa.

Pelkällä jämäkkyydellä ei kuitenkaan rakenneta hyvää oppilassuhdetta. Lunabban mukaan aikuiselta kysytään myös pehmeyttä.

– Kun aikuinen on tasapainoinen, helposti lähestyttävä ja niin sanotusti hyvä tyyppi, luottamuksen syntyminen ja hyvän suhteen luominen on mahdollista.

Vain ”oikeat ongelmat” huomataan

Lunabba painottaa, että ongelmiin tuijottamisen sijaan huomio tulisi siirtää kouluissa aikuisen ja oppilaan välisiin suhteisiin. Kun suhde on hyvä, aikuinen voi havaita ongelman, ennen kuin se on edes syntynyt.

Tällä hetkellä monien ongelmia ei huomata. Lunabban mukaan apua vaille jääviä poikia on kolmea tyyppiä: pojat, jotka eivät herätä tunteita, pojat, jotka herättävät negatiivisia tunteita ja pojat, joihin ei suhtauduta vakavasti.

Ihmiset tunnistavat vain ongelmat, jotka järjestelmä tunnistaa, Lunabba sanoo. Koulussa puhutaan ”oikeista ongelmista”, jotka ovat useimmiten diagnosoituja. Kaikilla ei diagnoosia ole, vaikka monilla on samankaltaisia vaikeuksia.

Järjestelmä vaatii lähetteitä ja ilmoituksia ja jokainen auttajataho on erikoistunut, Lunabba harmittelee. Ongelman laatu täytyy olla tarkkaan selvillä, jotta siihen löytyy apu.

– Paikat, joihin nuoret voisivat mennä ilman leimaa otsassa, alkavat olla aika vähissä. Kehitys on huolestuttava. Itse asiassa tällä hetkellä ainoa sellainen paikka on kirkko.

-STT

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi