
(10.1.2009) “Pullovesi on turhaa”-kampanja on käynnissä!
On aika puhkaista suomalainen pullovesikupla!
Kuinka on mahdollista, että maassa, jossa on maailman paras pohjavesi, ostetaan vuosittain 100 miljoona litraa pullotettua vettä? Mikä kollektiivinen hulluus ajaa meitä fiksuja suomalaisia ostamaan muovipulloon pakattua vettä, kun suomalainen hanavesi on jopa sata kertaa pullovettä puhtaampaa?
Oli vastaus mikä hyvänsä, yhä lisääntyvä pullohulluus on saatava pysähtymään. Satojen miljardien arvoiseksi teollisuudenalaksi kasvanut pullovesiteollisuus kätkee nimittäin harmittoman ulkokuorensa taakse vakavan ympäristökatastrofin ainekset. Maailmassa kulutettiin vuonna 2007 206 miljardia litraa pullovettä. Kun jokaisen pullovesilitran tuotantoon ja logistiikkaan kuluu laskennallisesti noin neljänneslitra öljyä, kulutettiin pulloveteen vuonna 2007 lähes 70 miljardia litraa öljyä.
Hiilidioksidijalanjäljen näkökulmasta pullovesi onkin jopa 600 kertaa hanavettä haitallisempaa. Suomalaisten vuotuinen 100 miljoonan pullovesilitran kulutus ei siis ole ympäristön näkökulmasta missään nimessä vähäpätöistä. On myös eettisesti kestämätöntä, että kansa, jonka ulottuvilla on maailman laadukkaimmat vesivarannot, sammuttaa janonsa ulkomailla pullotetulla vedellä – kun samaan aikaan yli miljardi ihmistä ympäri maailmaa on ilman kunnollista juomavettä.
Yhdysvalloissa pullovesikulttuuri on jo aikaansaanut erilaisia vastaliikkeitä. Suomesta tällainen toimija on – tähän asti – puuttunut. Juomien hiilihapotuskoneita valmistavan SodaStreamin käynnistämän “Pullovesi on turhaa”-kampanjan tavoitteena on kiinnittää kuluttajien huomio pulloveden katastrofaalisiin ympäristövaikutuksiin ja muistuttaa suomalaisen vesijohtoveden erinomaisuudesta.
“Suurin ongelma asennemuutoksen tiellä on yksinkertaisesti tiedon puute. Jos kuluttajat tietäisivät, mitä pullovesi ympäristölle aiheuttaa, ei kukaan täysijärkinen enää ostaisi pullovettä”, sanoo SodaStream-laitteita Suomessa markkinoivan Etacap Oy:n toimitusjohtaja Markus Lassila. “Samaan aikaan pullovettä markkinoidaan epämääräisillä ympäristölupauksilla.
Pulloveden ostaminen on saatettu jopa sitoa hyväntekeväisyyteen, jolloin kuluttajien mielikuvat manipuloidaan pulloveden negatiivisista ympäristövaikutuksista ympäristönsuojeluun.” Vastareaktiona tähän yhä lisääntyvään “viherpesuun” SodaStream onkin halunnut rakentaa kampanjansa täysin uudentyyppisen hyväntekeväisyysmuodon ympärille.
“Kampanjallamme on kaksi tavoitetta: haluamme kertoa mahdollisimman monelle suomalaiselle synkän totuuden pullovesiteollisuudessa piilevästä ekokatastrofista – ja samalla haluamme, että Luonto-Liiton arvokasta ympäristökasvatusta tarjoava Itämerikoulukiertue saisi mahdollisuuden jatkaa”, summaa Lassila kampanjan tavoitteet.
“Ihmisiltä puuttuu tietoa, eikä sitä saa ostamalla. Luonto-Liiton koulukiertueelta puuttuu taas rahoitus. Ratkaisu on yksinkertainen: olemme tuottaneet dokumentaarisen lyhytanimaation, joka kertoo karut faktat pullovedestä. Mitä useampi suomalainen katsoo kampanja-aikana videon, sitä enemmän me lahjoitamme rahaa Itämeri-kiertueen hyväksi.”
Lahjoituksen kerryttämiseen riittää siis kampanjasivustolla olevan videon katsominen. “Hyväntekeväisyys ei ole sidottu ostamiseen tai kuluttamiseen, vaan ainoastaan siihen että kuluttaja käyttää hetken aikaansa kuunnellakseen kampanjan näkökulman pullovedestä. Sen jälkeen jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä”, sanoo Lassila.
Kampanjasivusto on avattu 28.11.2008.
KATSO TÄSTÄ VIDEO (Tuet silloin kampanjaa)
Lisätietoja kampanjasta:
Markus Lassila
Toimitusjohtaja / Etacap Oy
040 541 0716
markus.lassilaATsodastream.fi
Lisätietoja Itämeri-koulukiertueesta:
Malva Green
044 045 8898
malva.green(at)Tluontoliitto.fi
KIRJOITA KOMMENTTI: