
(10.11.2006) Töysässä koulukuljetus saatiin vasta Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä
[print_link]
(10.11.2006) Ilkka – Annukka Latvala
Töysässä koulukuljetus saatiin vasta Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä
Koulumatkojen mittauksessa on usein kaksi kantaa vastakkain, kun liikutaan viiden kilometrin rajalla. Töysässä koulutoimi joutui taipumaan, kun Vaasan hallinto-oikeus mittautti koululaisen matkan ovelta ovelle ja sai pituudeksi 5 029 metriä.
Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen, jos koulumatka on viisi kilometriä tai enemmän.
Laissa ei ole kuitenkaan säännöksiä siitä, kenen toimesta, millä menetelmällä ja mistä pisteistä matka on mitattava. Useimmat kunnat mittaavat matkan koulun portilta oppilaan kotiportille. Se on vanha käytäntö.
– Perinteisesti matka mitataan kodin portilta koulun portille. Kotona ollaan, kun ollaan kotipihassa ja koulukin on muuta kuin rakennus, Gustav Wikström Kuntaliitosta perustelee kuntien suosimaa tulkintaa.
Lautakunnan päätös kumottiin
Töysäläiset Arto ja Riitta Rinta-aho eivät tyytyneet sivistyslautakunnan päätökseen, jolla heidän seitsemäsluokkalaiseltaan evättiin kunnan koulukuljetus. He valittivat Vaasan hallinto-oikeuteen.
Sivistyslautakunnan mukaan koulumatkan pituus mitataan kotiportilta koulun portille. Rinta-ahojen kohdalla koulutoimen pisinkin mittaus koulun pyörätelineeltä kodin rappuspäähän antoi pituudeksi 4 965 metriä.
Lehtimäentien varressa asuvien Rinta-ahojen omissa mittauksissa matkaa kotipihasta Töysän yläasteen pihaan rappujen eteen tuli yli viisi kilometriä.
Vaasan hallinto-oikeus mittautti matkan Vaasan tiepiirillä ovelta ovelle. Pituudeksi tuli 5 029 metriä, ja lautakunnan päätös kumottiin.
Viime toukokuussa tehdyssä päätöksessä hallinto-oikeus määräsi lautakunnan myöntämään koulukuljetuksen ja korvaamaan koululaisen kuljetuskustannukset syyslukukauden alusta 2005 lukien.
– Naapurit saivat myöskin ilmaiset kyyditykset, Arto Rinta-aho kertoo ratkaisuun tyytyväisenä.
Rajatapauksissa lapsen eduksi
Myös Seinäjoella koulumatka mitataan koulun portilta oppilaan kotiportille. Näin on tehty siinä käsityksessä, että käytäntö perustuu perusopetuslakiin.
Myös Kuntaliitto ohjeistaa kuntia mittaamaan matkat tällä tavoin, vaikka laista ei löydy pykälää tai ohjetta.
Gustav Wikströmin mukaan asiasta on hallinto-oikeuksilta ristiriitaisia päätöksiä, mutta korkeimman hallinto-oikeuden päätös puuttuu.
Vaasan hallinto-oikeus katsoi myös, että rajatapauksissa asia tulisi ratkaista lapsen eduksi. Se koskee tapauksia, joissa hyväksyttävissä olevilla mittaustavoilla on saatu sekä viiden kilometrin alittavia että ylittäviä tuloksia.
Rinta-aho tietää, ettei ole ainoa, joka on ollut koulumatkan pituudesta eri mieltä kunnan kanssa.
– Jos on sitä mieltä, että matka riittää, kannattaa tutkia asia valittamalla.
KIRJOITA KOMMENTTI: